x

Vad är lutealfasen?

Lutealfasen är den andra fasen på cykeln, och är alltså efter ägglossning och innan menstruation. Denna fas slutar när första dagen av menstruationen inleds.
Efter ägglossning så tillverkas progesteron av det som är kvar av den follikel (äggblåsa) som släppte iväg ägget, follikeln heter nu corpus luteum.

Corpus luteum är det som producerar progesteron, vilket kroppen behöver för att mjuka upp livmoderslemhinnan (endometrium). Det medför att det underlättas för ägget att få fäste eller när det är dags för mensen att endometrium släpper. Att progesteronhalten i kroppen ökar gör att temperaturen även ökar.

Blir ägget inte befruktat slutar äggblåsan producera progesteron efter ca. 12-16 dagar och det leder till mens. Lutealfasen kan vara mellan 10-16 dagar, men medel längden är 14 dagar och är oftast lika lång från cykel till cykel. Har man en lutealfas defekt och ens lutealfas är kortare än 12 dagar kan det vara svårare att bli gravid. Det kan du läsa mer om här.

Hur huden påverkas under lutealfasen:

Progesteron stimulerar även produktionen av talg, vilket är en tjock och oljig substans som även agerar som en naturligt smörjmedel för huden. Vilket även kan orsaka att porerna täpps till, och orsaka utbrott av finnar. Ta dig gärna tiden för en renande ansiktsmask här.